EMDR

EMDR = Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Dessensibilització i Reprocessament mitjançant Moviments Oculars

 

L’EMDR és un abordatge psicoterapèutic que permet el processament de records traumàtics i d’experiències vitals adverses, la modificació de creences limitants i la desensibilització de sensacions corporals negatives a través de procediments estructurats basats en l’estimulació bilateral. Aquesta estimulació es realitza a través de moviments oculars, sorolls o bé petits tocs (Tapping) que faciliten l’estimulació i la connexió entre els dos hemisferis cerebrals. L’objectiu consisteix en què el pacient processi la informació sobre el record traumàtic experimentat, conduint-lo a una resolució adaptativa del mateix.

En el procés, l’individu selecciona una dificultat específica que serà treballada. La persona anirà manifestant la informació i les vivències associades al record de l’esdeveniment traumàtic i les sensacions que l’activació dels records li produeixen. A través de diversos torns d’estimulació bilateral, el terapeuta ajudarà a  que el pacient processi adequadament la informació evocada fins a la resolució adaptativa del record.

L’ EMDR posa en marxa un sistema de processament cerebral. El terapeuta, encarregat de guiar el procés, estimula els mecanismes innats del propi subjecte que tendeixen a la salut, de manera que és el propi individu qui, a partir d’una correcta estimulació, es capaç de sanar per si mateix les seves pròpies dificultats.

Aquesta resolució adaptativa consisteix en:

  • La reducció dels símptomes de malestar
  • Un canvi en les creences associades a l’experiència traumàtica
  • La possibilitat de funcionar millor en la vida quotidiana

El mètode va se creat i desenvolupat per la Doctora Francine Shapiro (1987), que va descobrir que els moviment oculars voluntaris reduïen la intensitat de l’angoixa dels pensaments negatius. Esta avalada per la Organització Mundial de la Salut (OMS) com a Psicoteràpia per al tractament del trauma.

L’abordatge amb EMDR no només està centrat en el tractament de les experiències negatives passades, sinó que també és una Psicoteràpia que permet l’abordatge d’experiències limitants en el moment present de les persones, així com la potenciació de comportaments i pensaments positius desitjats per al futur.

 

Per a més informació: Asociación EMDR España – http://emdr-es.org/

 

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.