Pericial forense: agent condemnat per exercir assetjament laboral

El passat 21 de Febrer l’ Audiència Nacional va condemnar a 9 mesos de presó a un sergent de la Policia Local de Premià de Dalt i a una indemnització de 14.000€ per l’assetjament laboral exercit a una de les agents que tenia al seu càrrec.

El Tribunal considera que entre 2010 i 2012 el sergent va donar un tracte a l’agent de constant humiliació, amb l’assignació de tasques que estaven per sota de la seva categoria professional, ridiculitzant-la davant la resta de companys, realitzant comentaris inapropiats i amb amenaces diverses.

Aquesta condemna constitueix un delicte contra la integritat moral de l’agent, per un assetjament laboral.

Sergio Florit, Psicòleg Clínic i Pèrit Forense, ha realitzat el l’assessorament forense de l’agent indemnitzada. Algunes de les conclusions que s’han exposat a l’informe pericial  determinen que:

 

  • Presenta una interacció psicopatològica d’entitat suficient per afectar la seva salut mental i provocar alteracions en la seva eutimia emocional.
  • Les seqüeles psicològiques tenen origen en el comportament hostil dirigit a la seva persona i s’enquadren dins de l’assetjament laboral.
  • Constitueixen un dany psíquic produït per una experiència vital negativa. Les agressions verbals i la continuïtat de les mateixes causen l’aparició d’un quadre psicopatològic i, a posteriori, s’originen les seqüeles que poden romandre de forma crònica “criteri de continuïtat sindròmica”.
  • Hi ha una clara afectació de la seva vida professional i laboral.

 

L’assetjament laboral constitueix tota conducta d’agressió o fustigament reiterats, actituds hostils, actives, dominadores, exercides per un o diversos fustigadors en contra d’un o diversos treballadors, que tenen com a finalitat el maltracte o la humiliació de forma intencionada i constant de perjudicar a l’altre, minvant la “resistència psicològica de la personal, tal i com assenyala Piñuel (2003). A més, la norma legal del segon article del 2n Codi del Treball assenyala que “l’assetjament laboral es contrari a la dignitat de la persona”.

Autors com Einarsen, Hoe, Zapf y Cooper (2003) han determinat les característiques que tenen aquests comportaments:

  • Conductes repetides i perllongades en el temps
  • Components negatius i hostils
  • Les conductes causen conseqüències diferents, segons la fase del procés en la que es trobi l’assetjat
  • L’assetjador té una intencionalitat de caràcter instrumental (obtenir un objectiu) o de caràcter finalista (destruir a l’assetjat)
  • Existeix un desequilibri de poder entre les parts enfrontades

7 años

Resultado de imagen

7 años es una película de Roger Gual, estrenada en 2016 para la plataforma Netflix.[1] En el guion también colabora Gual, pero es de Julia Fontana y Jose Cabeza. La cinta se desarrolla, con estilo teatral, en una sola habitación y con tan sólo cinco personajes.

Argumento

Cuatro socios, fundadores de una exitosa empresa de aplicaciones tecnológicas, han sido notificados por hacienda tras desviar fondos a un paraíso fiscal. Un mediador tratará de ayudarles a decidir sobre quién de los cuatro debe asumir la totalidad de la culpa y, por lo tanto, entrar en prisión por fraude fiscal.

¿Por qué verla?

Me ha gustado.

Supongo que hay varios factores que han llamado mi atención sobre la cinta. La existencia de un mediador (en principio un psicólogo que ejerce la función de ayudar a un acuerdo), la composición de la obra en un solo escenario, con diálogos interesantes, una escenificación muy Woody Allen, el hecho de ser socios fundadores de un proyecto joven y ambicioso y la toma de una decisión difícil.

Todo ello está muy bien llevado y los personajes son capaces de crear un ambiente creíble y muy realista, frente a como deben tomar la decisión. Los egos, los secretos, las mentiras se sobreponen a la ilusión, al proyecto a la unión. Los grupos se desgastan, se unen con una intención y el paso del tiempo los altera, en la mayor parte de los casos para su ruptura. Una película de contenido psicológico con final inesperado.

Os la recomendamos.